Home > Diensten > Kunst in de kerk

KUNST IN DE KERK

van de kunstcommissie

Kerkzaal Verrijzeniskerk: Jan Pieter Gootjes

Jan Pieter Gootjes (1950) is beeldend kunstenaar en werkt en woont in Zwolle. Elk jaar maakt hij een serie schilderijen rond een thema.
In de Verrijzeniskerk zijn enkele werken te zien rond de thema’s ‘Jakobsladder’; Psalm 8, en Light.
 

Psalm 8
Geïnspireerd door de tekst van psalm 8 heeft Jan Pieter Gootjes een serie aquarellen gemaakt. Twee van deze aquarellen zijn momenteel te zijn in de Verrijzeniskerk.

Jakobsladder
Bij het maken van het beeld Jakobsladder heeft de kunstenaar Jan Pieter Gootjes zich laten inspireren door het bijbelverhaal over Jakobs droom bij Bethel. Het is te lezen in Genesis 28:10-22. Jakob heeft zijn vader bedrogen en zijn broer bestolen. Nu is hij op de vlucht. Hij gaat slapen en legt zijn hoofd op een steen.
Jakob droomt van een ladder. De ladder staat symbool voor de verbinding tussen hemel en aarde. Het Hebreeuwse woord is soellam: verheffen, omhoog brengen.
Het thema Jakobsladder speelt nu een aantal jaar een rol in het werk van Jan Pieter Gootjes.
Het zegt iets over zijn verlangen naar verbinding.
 

Light
De werken Light zijn geïnspireerd op de tekst uit Lucas 11:34:
Het oog is de lamp van het lichaam. Als je oog helder is, is je hele lichaam verlicht. Maar als het troebel is, verkeert je lichaam in duisternis.
Het is een tekst die de kunstenaar bezig houdt. Wanneer zijn gedachten blijven rondgaan gebruikt Jan Pieter Gootjes vaak muziek om rustig de worden. De kunstwerken met het thema Light heeft hij gemaakt al luisterend naar de muziek van Philip Glass., Voornamelijk het nummer ‘Light’ raakt hem.
 

Voor meer thema’s en informatie, zie www.janpietergootjes.nl.


Entreehal Verrijzeniskerk: Fototentoonstelling ‘TWAALF’


Ben je niet zo’n lezer? Raken beelden je eerder dan tekst? Je bent zeker niet de enige.
 

Dat was een aantal jaren geleden voor Norbert Bosman en Martine van Dalen (zoals de meeste CGK’ers haar waarschijnlijk nog kennen) de reden om de boodschap van de Bijbel in beeld te vatten. Het resultaat was een boekje met twaalf opeenvolgende foto’s, in combinatie met de twaalf Bijbelteksten die de inspiratie vormden. Het boekje is in een oplage van 1000 stuks geproduceerd en het heeft diverse mensen geholpen om met anderen in gesprek te gaan over wat zij eigenlijk geloven.
Op elke foto verbeeldt Martine de rol van ‘mens’. Te beginnen bij de mens die de Geest van God ingeblazen krijgt, via de mens die een onoverbrugbare kloof met God ervaart tot en met herstel en opnieuw ‘inblazen’ van de Geest.
 

Vanaf 19 juni zijn de foto’s op ook te zien in de entreehal van de Verrijzeniskerk, uiteraard met de bijbehorende teksten erbij. Bekijk de foto’s en lees de teksten in de juiste volgorde. Laat tot je doordringen welk verhaal ze vertellen. En praat er vooral met elkaar over! Voor je het weet wil je die 1700 pagina’s van de Bijbel ook lezen.
 

Voor meer info over de tentoonstelling kunt u contact opnemen met Norbert Bosman: info@nobofoto.nl of 06-33529150

 

Noorderkerk kerkzaal: Alma Knol

Alma Knol (1971) woont in Dedemsvaart en heeft de Kunstacademie in Kampen gevolgd. Ze is werkzaam als beeldend kunstenaar en illustrator.

Mozes
In de Noorderkerk hangen twee schilderijen, waarvan een zeer recent werk, die gaan over het einde van het leven van Mozes. “Een tijd terug las ik in de Bijbel dit gedeelte, Deuteronomium 34, en werd getroffen door de bijzondere en vertrouwelijke omgang van God met Mozes.
Er staat: Zo stierf Mozes, (…) en de HEER begroef hem (…).
Dat God Mozes zelf heeft begraven, raakt me. In mijn verbeelding moet dat een groots, maar tegelijk ook een heel intiem en liefdevol moment geweest zijn. In het zelfde hoofdstuk staat ook geschreven dat Israël nooit meer een profeet gekend heeft met wie God zo vertrouwelijk omging.
Onder andere deze vertrouwelijke omgang en de opdracht en de missie van het leven van Mozes om het volk Israël naar het beloofde land te leiden gaven inspiratie voor de schilderijen.”

Naast deze werken hangen er ook nog twee schilderijen waarbij de natuur, bomen, seizoenen inspiratiebronnen waren.
 

Naast schilderijen maakt ze ook collages; kleine kunstwerken bestaande uit geknipt, gescheurd en geplakt papier. Haar werken hebben soms religieuze onderwerpen, maar ze maakt ook stillevens en interieurs en werk met op de natuur geïnspireerde onderwerpen.
 

Voor meer informatie: www. almaknol.nl

 

Noorderkerk gemeentezaal: diverse werken uit eigen collectie

In de Noorderkerk hangen tot half juli 13 kleine werkjes uit onze eigen collectie. Het zijn kleine etsen, tekeningen en schilderijtjes. De meeste van deze werkjes werden door de kunstenaars aan ons gegeven of toegestuurd. Zo zitten er vier kerstwerken en een geboortekaartje bij.

De prent over de gelijkenis van de zaaier van de 19e-eeuwse Zwitserse calvinistische kunstenaar Eugene Burnand vond ik voor €1,- bij de kringloop. Daar doe je het voor! Het is een bladzijde uit een Frans boek over de gelijkenissen.
Het meest trots ben ik op de etsen van Paul van Dongen, die gewoonlijk op ereplaatsen in ons huis hangen. Hij is een van de meest gewaardeerde eigentijdse ambachtelijke kunstenaars van Nederland.
Ook de Engelse kunstenaar Pater Smith is een gewaardeerd prentenmaker. De houtsnede After the Storm maakte hij na een felle storm: de manier waarop de bomen op elkaar gevallen zijn is aandoenlijk en hoopvol tegelijk.
De prent over Naoch en de ark van de hand van de welbekende katholieke Japanse kunstenaar Sadao Watanabe kochten we 35 jaar geleden in Amerika. Werk van Watanabe is inmiddels in de collectie van het Vaticaan opgenomen.
Friedrich Peter is een kunstenaar uit het Canadese Vancouver (van Duitse afkomst). Hij is gespecialiseerd in de kalligrafie (schoonschrift). Als je zijn lijdende dienstknecht van dichtbij bekijkt, zie je dat die is opgebouwd uit bijbelteksten over Christus. Hij maakt op deze manier niet alleen kleine werkjes, maar ook muurschilderingen in publieke gebouwen en kerken (zie de website van ArtWay).
De tekeningen van Marisa Rappard zijn kerstwerkjes. Ze timmert goed aan de weg, want verleden jaar had ze een kleine tentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht.
‘De levenslijn’ van Irene van den Bos brengt een reddingsactie in beeld. Zal de actie slagen? Een werk met meerdere lagen.
Tot slot ‘Als een kind’ van Annemieke Zwaan die in Hasselt woont. Ik hou van dit blije kind dat op de kijker toe rent met in haar hand een vlieger van de kerstster.

Marleen Hengelaar-Rookmaaker

Zuiderhof: Davitha van de Kuilen

Davitha van de Kuilen (1987)  is een jonge Veluwse kunstenares en is al heel wat jaren werkzaam als autonoom kunstenaar. Ze heeft een grote liefde voor hoogdruk, maar ook schilderen doet ze graag. Haar werk is herkenbaar in de veelal heldere lijnen en contrast in kleur en vlak.In de Zuiderhof zijn diverse werken van haar te zien, waaronder een aantal rondom het thema ‘To End All Wars’.
 

‘To End All Wars’
Het thema ‘To End All Wars’ houdt Davitha al vanaf 2013 bezig. Met dat thema verbeeldt Davitha veelal zowel de gebrokenheid van het leven als een perspectief. De titel gaat over (figuurlijke) oorlog en het verlangen naar het einde van de strijd. Davitha: “Ik probeer diep weggestopte worstelingen en verlangens van mezelf en van anderen te reflecteren. De figuren zijn met veel lijnen bewerkt en transparant gemaakt, inclusief littekens.” Een centrale compositie met een mensfiguur op de rug gezien, komt met regelmaat terug in deze serie. Je kunt die figuur zien als Christus, maar ik gebruik hem ook als anoniem reflectiemodel. Daarom zie je die figuur op de rug, zonder gezicht, als beelddrager van de perfecte mens, de Christus."
 

Voor meer info of prijzen van de werken kunt u contact opnemen met Daviatha van de Kuilen.

(06-30917983 I info@davitha.nl I www.davitha.nl)

Voor nadere informatie, reacties op de werken of wanneer u zelf wilt exposeren kunt u contact opnemen met de kunstcommissie via kunstcommissie@cgkzwolle.nl