Home > Diensten > Kunst in de kerk

Kunst in de kerk

Van de kunstcommissie
 

Tijdens de 40-dagen tijd zal er zowel in de Verrijzeniskerk als de Noorderkerk een bijzondere expositie plaatsvinden van Marijke Snoek onder de titel ‘Binnenstebuiten’.

 

BINNENSTEBUITEN

Het project bestaat uit een serie van 14 doeken, waarvan er 8 worden tentoongesteld. Er worden 4 werken in de Verrijzeniskerk en 4 in de Noorderkerk getoond. De werken laten de emoties zien in de ogen van personen uit de passie- en paastijd.
Ogen worden wel de ziel van de mens genoemd. Mensen ontmoeten elkaar van ziel tot ziel via het oog. Wij mensen zitten in onze menselijke ziel, in onszelf opgesloten. Het oog is ons ‘portret’; zij opent voor ons de vensters van de ziel. De ogen hebben dus naast de functie van het zien, de functie van het laten zien van onze emoties. Deze emoties kunnen wij in het gelaat of het ‘gezicht’ van de mens aflezen. Onze emoties worden middels de expressie van ons gezicht van binnen naar buiten gebracht en zo aan de wereld getoond. De emoties van het menselijk gezicht fascineren Marijke Snoek enorm. Deze emoties zijn dan ook een bron van onderzoek. Het onderwerp gaat niet buiten haarzelf om: wat ze ziet is als het ware het venster van haar eigen bewustzijn.

Marijke Snoek werkt met pastel op doek, nadat er een laag acrylprimer is aangebracht. Deze ondergrond geeft de mogelijkheid om met pastelkrijt over het ruwe oppervlak te tekenen. De werken op doek krijgen hierdoor een bijzondere oppervlaktestructuur en een gelaagde doorleefdheid, waardoor ze zich op een geheel eigen manier aan de kijker presenteren.
De inspiratiebronnen voor haar doeken haalt ze uit de kunstgeschiedenis, uit filmstills en foto’s uit kranten en tijdschriften. In haar werken laat ze de ogen van de personages als spiegel van diens innerlijk leven zien. Daarnaast is het spannend om te ontdekken wat de kijker in de afgebeelde ogen ziet. Het is haar intentie dat de ogen gaan communiceren met de kijker. Herkent de kijker zichzelf in de ogen die zijn afgebeeld? Er kan een wisselwerking tot stand komen: wie kijkt naar wie?

Voor reacties kunt u contact opnemen met Marijke Snoek:
T: 038 337 6802 of M. 06 1554 3021
Email: marijke_snoek@hotmail.com
Zie ook www.marijkesnoek.nl
 

In de kerkzaal van de Zuiderhof hangt momenteel een expositie van het werk van Alma Knol:

 

Alma Knol geeft de volgende toelichting:

Voor de expositie in de Verrijzeniskerk heb ik twee schilderijen gemaakt over het einde van het leven van Mozes. Een tijd terug las ik in de Bijbel dit gedeelte, Deuteronomium 34, en werd getroffen door de bijzondere en vertrouwelijke omgang van God met Mozes.
Er staat: Zo stierf Mozes, (…) en de HEER begroef hem (…).
Dat God Mozes zelf heeft begraven, raakt me. In mijn verbeelding moet dat een groots, maar tegelijk ook een heel intiem en liefdevol moment geweest zijn. In het zelfde hoofdstuk staat ook geschreven dat Israël nooit meer een profeet gekend heeft met wie God zo vertrouwelijk omging.
Onder andere deze vertrouwelijke omgang en de opdracht en de missie van het leven van Mozes om het volk Israël naar het beloofde land te leiden gaven inspiratie voor de schilderijen.

 

De schilderijen met de titels ‘Hemel en aarde’ gaan over de relatie tussen de hemel (God, en wat er zich volgens de Bijbel in de hemel afspeelt) en de aarde (de wereld, mensen en hun onderlinge verhoudingen).
 

Naast deze werken hangen er ook nog twee schilderijen waarbij de natuur, bomen, seizoenen inspiratiebronnen waren.
 

Alma Knol (1971) woont in Dedemsvaart en heeft de Kunstacademie in Kampen gevolgd. Ze is werkzaam als beeldend kunstenaar en illustrator.
Naast schilderijen maakt ze ook collages; kleine kunstwerken bestaande uit geknipt, gescheurd en geplakt papier. Haar werken hebben soms religieuze onderwerpen, maar ze maakt ook stillevens en interieurs en werk met op de natuur geïnspireerde onderwerpen.

Voor meer informatie: www. almaknol.nl
 

In de ontmoetingshal van de Verrijzeniskerk is momenteel een fototentoonstelling te zien met de winnaars van de fotowedstrijd ‘Zie de mens’, georganiseerd door het Diaconaal Platform Zwolle.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Mike Kerstens

zie de mens

Gedurende de zomermaanden van 2016 schreef het diaconaal Platform Zwolle een fotowedstrijd uit met als hoofdthema “Zie de Mens”. Aandachtsvelden waren naast de mens zijn omgeving in de werken van barmhartigheid uit het evangelie van Mattheus en de spiritualiteit rond het thema geloof, hoop en liefde. Uit de ingezonden foto’s maakte een deskundige jury uit het werkveld van politiek, pastoraat en sociale organisaties 21 keuzes uit de vele inzendingen.

Voor nadere informatie, reacties op de werken of wanneer u zelf wilt exposeren kunt u contact opnemen met de kunstcommissie via kunstcommissie@cgkzwolle.nl