Home > Contact > Verrijzeniskerk > Informatie over verbouw Verrijzeniskerk

Via deze pagina houden we u/jou op de hoogte van de gang van zaken rond de Verrijzeniskerk.
 

Druk bezochte heropening en open dag Verrijzeniskerk

De heropening en open dag van de Verrijzeniskerk op zaterdag 14 november zijn goed bezocht en sfeervol verlopen. Aanleiding was het 50-jarig bestaan en de ingebruikname van deze markante kerk aan de Bachlaan in Holtenbroek.

Het ochtendgedeelte bestond uit een aantal toespraken met muzikale omlijsting. Achtereenvolgens namen dominee Henk Mijnders, wethouder Ed Anker en architect Herma Kerssies het woord. Ook voor Jeanne Gerretzen namens de Thomas a Kempis parochie (de vorige eigenaar van de kerk) en Bert van der Stouwe namens de gezamenlijke kerken was spreekruimte gereserveerd. Het dankwoord werd uitgesproken door Jan Datema, voorzitter van de kerkenraad.

Een plechtig moment was het binnenbrengen van de Kanselbijbel en het Avondmaalstel. Na de toespraken gingen de ruim 120 aanwezigen naar buiten voor het fotomoment: het doorknippen van een lint aan een appelboom. De boom zal later in het seizoen een plaats krijgen in de tuin rondom de kerk. Het ochtendgedeelte werd besloten met een informeel samenzijn en ging naadloos over in de open dag voor parochieleden, gemeenteleden, bewoners uit de omgeving en andere belangstellenden.

Tijdens de open dag was er van alles te doen voor jong en oud, binnen en buiten. Voor de kinderen waren er buiten een springkussen, pannakooi, vlotten bouwen en broodjes bakken. In de kerk stalen de clowns Poets en Step de show en konden de kids handjes verven of meedoen aan een speurtocht.

De volwassenen konden onder andere de informatiemarkt, tentoonstelling van kruiswegstatiën en stilteruimte bezoeken. Verder was er een presentatie van historisch materiaal en kon men een audiotour maken door de kerk. De gratis stroopwafels vonden gretig aftrek. Naar schatting ruim 500 belangstellenden hebben de open dag bezocht.

De heropeningsbijeenkomst is na te luisteren via kerkdienstgemist.nl. Klik daarvoor hier.

Klik hier voor een foto-reportage.

OPEN DAG VERRIJZENISKERK

Op zaterdagmiddag 14 november van 12.00-17.00 uur is er een open dag in en bij de vernieuwde Verrijzeniskerk in de Zwolse wijk Holtenbroek. Het adres is Bachlaan 150, Zwolle. Aanleiding is de heropening van de Verrijzeniskerk en het 50-jarig bestaan.

Programma

Het programma van de open dag van de Verrijzeniskerk biedt voor elk wat wils en bestaat onder andere uit:

Tijdens de open dag zijn er diverse muziekoptredens.

Catering

Op de open dag zijn gratis koffie, thee, ranja en stroopwafels verkrijgbaar.

Bereikbaarheid

Bezoekers aan de open dag wordt geadviseerd om zoveel mogelijk te voet, met de fiets of met de stadsbus naar de Verrijzeniskerk aan de Bachlaan 150 in Holtenbroek (Zwolle) te komen. Er is voldoende fietsenstalling bij de kerk aanwezig. De dichtstbijzijnde bushalte is Bachplein (lijn 1 en 2).

Auto’s kunnen gratis geparkeerd worden op parkeerplaats P3 van het Deltion College aan de Willaertstraat in Zwolle. Vandaar is het ongeveer 11 minuten lopen naar de Verrijzeniskerk. De Verrijzeniskerk is toegankelijk voor rolstoelen.

Kerkdienst

Op zondag 15 november om 11.00 uur is er een kerkdienst in de Verrijzeniskerk, waarin ook aandacht wordt besteed aan de heropening en het 50-jarig bestaan. Voorganger is dominee Arie van der Veer.

Vernieuwde Verrijzeniskerk klaar

Op vrijdag 13 november a.s. is het precies 50 jaar geleden, dat de Verrijzeniskerk in de Zwolse wijk Holtenbroek is gewijd door kardinaal Alfrink. De kerk, een ontwerp van architect Hans Koldewey, was tot een jaar geleden eigendom van de Thomas a Kempis Parochie. Door het teruglopen van kerkbezoek was de parochie genoodzaakt om de kerk te verkopen. De CGK Zwolle was naarstig op zoek naar nieuwe kerkruimte en heeft de markante kerk vorig najaar gekocht. De Verrijzeniskerk is het afgelopen jaar ingrijpend gemoderniseerd, zodat deze weer voldoet aan de eisen van een modern kerkgebouw met een capaciteit van 800 zitplaatsen.


Een nieuwe kerk voor CGK Zwolle
De aankoop van de Verrijzeniskerk in Holtenbroek is het resultaat van een anderhalf jaar durende zoektocht naar vervangende huisvesting voor de ochtenddiensten in de Bolder. Deze diensten zijn veel te vol, waardoor veiligheid van bezoekers in gedrang komt. In eerste instantie zochten we een ruimte voor 800 -1.000 mensen, die we konden huren. Dat bleek niet mogelijk, waarna de Verrijzeniskerk aan de Bachlaan in beeld kwam, die te koop stond. Na afweging van voor- en nadelen heeft de kerkenraad in het najaar van 2014 besloten deze kerk te kopen.  De 50 jaar oude kerk heeft een flinke opknapbeurt gehad en wordt 14 november 2015 officieël in gebruik genomen.
De eerste dienst in de vernieuwde Verrijzeniskerk is gehouden op zondag 4 oktober 2015.

Visie op huisvesting in de maak
Jaren geleden was het de bedoeling om over te gaan tot de aanschaf van één  groot multifunctioneel kerkelijk centrum: de Gereformeerde Hogeschool aan de Grasdorpstraat/Wethouder Alferinkweg. Dat is om uiteenlopende redenen niet doorgegaan en sindsdien ontbreekt een nieuw besluit over huisvesting.

Nu de koers van de gemeente  (‘Bewogen Bewegen’) bekend is, wil de kerkenraad graag begin 2016 komen tot een nieuw besluit over huisvesting. Daarom is een nieuwe visie in de maak, hoe om te gaan met onze drie kerkgebouwen: de Zuiderhof, de Noorderkerk en de Verrijzeniskerk.

Deze toekomstvisie heeft ook gevolgen voor de Verrijzeniskerk; welke rol krijgt deze kerk binnen onze gemeente, hoeveel zitplaatsen hebben we in de Verrijzeniskerk nodig, hoeveel zalen zijn nodig, etc. etc.
Maar omdat de kerkenraad vond dat de situatie in de Bolder niet veel langer mocht duren, is besloten om de Verrijzeniskerk in eerste instantie geschikt te maken voor de Bolder-diensten. Als dan begin 2016 de visie op de huisvesting bekend is, wordt gekeken of en hoe de Verrijzeniskerk verder aangepast moet worden.

Feiten & cijfers
Bouwjaar: 1965
Architect: Hans Koldewey
Vorige eigenaar: Thomas a Kempis Parochie Zwolle
Adres: Bachlaan 148-150
Datum aankoop: 9 oktober 2014
Aankoopbedrag: 930.000 euro (inclusief bijkomende kosten)
Oppervlakte kerk en bijbehorende grond: 4.500 m2
Oppervlakte kerkzaal: 800 m2
Architect verbouwing: BDG Architecten Ingenieurs, Herma Kerssies (architect/lid CGK-Zwolle) en Wilco Scheffer (eigenaar/architect)
Aantal zitplaatsen: ongeveer 800
Aantal parkeerplaatsen: 13 (en veel meer bij het parkeerterrein winkelcentrum aan de overkant van de kerk)
Aantal fietsenstallingen: nog niet bekend

Geschiedenis
Eind 1963 werd er in opdracht van de Onze-Lieve-Vrouweparochie in de wijk Holtenbroek een houten noodkerkje gebouwd met 150 zitplaatsen. Dit kerkje aan de Bachlaan was de voorloper van de huidige Verrijzeniskerk, die een kleine twee jaar later door kardinaal Alfrink werd gewijd. Deze kerk, ontworpen door de Voorburgse architect Hans Koldewey, had 815 zitplaatsen en een vrijstaande klokkentoren. Bij een opknapbeurt in 1984 werd het aantal zitplaatsen teruggebracht naar 600 en ondergingen de naast de kerk gelegen pastorie en het zalencentrum een verbouwing. In 2008 is de pastorie en ingang drastisch verbouwd. De ingang is naar buiten verplaatst, waardoor een grote hal met ontvangstbalie kon worden gecreëerd. De voormalige pastorie is verbouwd waardoor kantoorruimtes zijn ontstaan.  Op 9 oktober 2014 heeft de CGK Zwolle de kerk aangekocht.

Actuele artikelen over de Verrijzeniskerk