Home > Diensten > Kunst in de kerk

KUNST IN DE KERK

van de kunstcommissie

Noorderkerk: Tom Waterreus

Tom Waterreus (Zwolle 1943) is een bijzonder kunstenaar en mens. Als religieus mens is hij een kunstenaar met een missie. Hij verbindt kunst met religie. Al meer dan veertig jaar heeft hij zich als kunstenaar tegen de stroom in ontwikkeld. Dit heeft geresulteerd in een imposante reeks beelden met een eigen signatuur. In de Zuiderhof hangen 6 werken van Tom Waterreus, namelijk ‘De dood overwonnen’, ‘Borstelkruis’, ‘Voorhangsel’, ‘Vrucht van uw schoot’, ‘Bespiegeling’, ‘Opstanding’.

http://tomwaterreus.nl/

 

 

 

 

 

 

 

 

Noorderkerk: Brechtje Slob

In de Noorderkerk hangen ook  een aantal collages van Brechtje Slob.

In 2017 maakte Brechtje bijna elke maand een kleine collage.Brechtje: Intuïtief koos ik plaatjes en schoof er net zo lang mee tot er een nieuw beeld ontstond. Hoe langer ik er naar keek, hoe meer ik er mijn verlangens en gebeden in ontdekte. Zo ontstonden deze heel persoonlijke “Prayers in Paper” waarin God steeds tegen mij zegt “Ik ben er en Ik ga met je mee”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verrijzeniskerk: Bertine Ketelaar

Bertine Ketelaar woont in Vriezenveen. Haar werk is het beste te beschrijven als abstract met figuratieve kanten. Krachtig en kleurrijk -soms wat ruw- maar altijd met een diepgang en in gelaagdheid opgezet. Die gelaagdheid kent ook een spirituele diepgang. De kunstenares heeft namelijk God als scheppende inspiratiebron en laat zich daarin leiden.

Bertine zegt:„Ik weet vooraf niet wat ik ga schilderen. Ik laat het los en laat mij gebruiken. Het is heel bijzonder en vaak ontroerend te zien wat er dan ontstaat”.
Bertine is dankbaar dat God het gebruikt om mensen te raken, te bemoedigen of te troosten. 
Bertine Ketelaar schildert met acrylverf op linnen. Het liefst op wat grotere doeken om ruimte voor het verhaal te hebben. „Ik gebruik daarbij veel het paletmes, maar ook sponzen, mijn handen, tubes, zand, glas en af en toe ook nog een kwast. Eigenlijk alles wat bruikbaar en voor handen is. Puur op het gevoel en hoe dat gevoel gebruikt wordt. Soms is het een kwestie van aanbrengen, afschrapen, opnieuw aanbrengen. Er is altijd meer te zien dan in eerste instantie zichtbaar is. Zo blijven de schilderijen spannend en geven ze steeds meer prijs van de diepere betekenis. Schilderijen met MeerWaarde noem ik dat.”

https://www.bertineketelaar.nl/

 

Verrijzeniskerk: Hanneke Raidt

De Britse singer-songwriter Rag’n’Bone Man bracht in 2016 de hitsingel “Human” uit. Hierin verwoordt hij dat men niet moet verwachten dat hij overal doorheen kan zien. Dat hij “alleen maar” een mens is en ook fouten maakt.

Een mens maakt fouten. Soms op een soort verstandelijke manier, maar vaak reageert een mens vanuit zijn emoties.

God heeft de mens deze emoties gegeven. God heeft ze gemaakt zodat we ons kunnen uiten onder alle omstandigheden en in de verschillende situaties van ons leven. Emoties mogen er zijn, je hoeft ze niet te negeren of te onderdrukken. Het is juist goed om er serieus naar te kijken, maar wat je ermee doet, is wel jouw eigen verantwoordelijkheid.

De tekeningen die Hanneke exposeert zijn een selectie van haar emotie-tekeningen. Dus een greep uit haar leven, maar wat ook heel goed het leven van iemand anders kan zijn. Een leven als christen, soms heel dichtbij God, soms weer wat verder van Hem af.

Het doel van het exposeren van deze tekeningen is om jou te motiveren naar jouw eigen emoties te leren kijken.

Probeer je eigen interpretatie er aan te geven. Sta jezelf toe en geef jezelf de tijd dieper na te denken over wat je ziet.

See what’s behind.

hanneke.raidt@gmail.com

 

Zuiderhof: Foke Stribos

Foke Stribos (1949), telg uit een artistiek en creatief gezin te Weert en woonachtig te Dirksland, genoot zijn opleidingen aan de St. Joost Academie in Breda, de Jan van Eyck Academie en de Stadsacademie voor toegepaste kunsten in Maastricht en de Hogeschool en Willem de Kooning Academie te Rotterdam. Naast werkzaam te zijn geweest als docent is hij actief als beeldend kunstenaar. Dit uit zich onder andere in schilderen, video-art, het schrijven van publicaties en het initiëren en deelnemen aan kunstmanifestaties en het veelvuldig exposeren in gerenommeerde galerieën. Ook was hij op televisie te zien in enkele kunstprogramma’s. 
Hij schildert met brede kwaststreken kleur, vorm en ritme. Thema’s vindt hij veelal in de Bijbel, de natuur, het schilderplezier zelf en uiteraard in de reflectie daarop. Een thema als uitgangspunt, of samenstellingen van beelden en beeldfragmenten die nieuwe genereren, brengen associaties en denkprocessen op gang, die hem vervolgens weer onzeker maken en prikkelen. Op deze wijze creëert hij zijn werken van acryl met zand of olieverf op doek of op paneel. Foke beeldt zowel de geabstraheerde werkelijkheid uit als ook het in thema’s vervatte realisme.
In de kerkzaal van de Verrijzeniskerk hangen momenteel meerdere werken van Foke.

https://www.fokestribos.nl/


Voor nadere informatie, reacties op de werken of wanneer u zelf wilt exposeren kunt u contact opnemen met de kunstcommissie via kunstcommissie@cgkzwolle.nl