Home > Diensten > Kunst in de kerk

KUNST IN DE KERK

van de kunstcommissie

Noorderkerk: Foke Stribos

Foke Stribos (1949), telg uit een artistiek en creatief gezin te Weert en woonachtig te Dirksland, genoot zijn opleidingen aan de St. Joost Academie in Breda, de Jan van Eyck Academie en de Stadsacademie voor toegepaste kunsten in Maastricht en de Hogeschool en Willem de Kooning Academie te Rotterdam. Naast werkzaam te zijn geweest als docent is hij actief als beeldend kunstenaar. Dit uit zich onder andere in schilderen, video-art, het schrijven van publicaties en het initiëren en deelnemen aan kunstmanifestaties en het veelvuldig exposeren in gerenommeerde galerieën. Ook was hij op televisie te zien in enkele kunstprogramma’s. 
Hij schildert met brede kwaststreken kleur, vorm en ritme. Thema’s vindt hij veelal in de Bijbel, de natuur, het schilderplezier zelf en uiteraard in de reflectie daarop. Een thema als uitgangspunt, of samenstellingen van beelden en beeldfragmenten die nieuwe genereren, brengen associaties en denkprocessen op gang, die hem vervolgens weer onzeker maken en prikkelen. Op deze wijze creëert hij zijn werken van acryl met zand of olieverf op doek of op paneel. Foke beeldt zowel de geabstraheerde werkelijkheid uit als ook het in thema’s vervatte realisme.
In de kerkzaal van de Noorderkerk hangen momenteel meerdere werken van Foke.

https://www.fokestribos.nl/

 

Verrijzeniskerk: Leo Nieuwenhuize

Leo Nieuwenhuize is Geboren in Hendrik-Ido Ambacht. In een huisje aan de dijk in 1952. Als jongste van een gezin met vijf kinderen. Vader was bakker en moeder werd van kinderjuffrouw (kleuterschool) winkeljuffrouw in het bedrijfje aan de Onderdijkse Rijweg.

Schilderen heeft hem vanaf de brugklas beziggehouden. Meester Dompeling van Mulo de Toorts leerde hem experimenteren met Oost-Indische inkt. En dat experiment is nooit opgedroogd. Spelen met vorm -kleur -lijn - textuur en lichtval blijft voor hem fascinerend. 

In zijn werk speelt materie een bepaalde rol: “Door acryl - en olieverf meng ik soms zand, steentjes of papierpulp. Soms ben ik blij met het grove jute, een andere keer met een glad geplooid zeil. De bovenste verflagen zijn meestal in olieverf. Glaceren en frotteren zijn oude technieken die ik graag toepas”.

Schilderen is voor hem een beeldende reflectie op het leven. Een beetje vanaf de berg het dal inkijken. “Mijn titels hebben meestal een dichterlijke of geestelijke strekking. Voor mij is het leven een van God gekregen wonder”.z

In de kerkzaal van de Verrijzeniskerk hangen momenteel meerdere werken van Leo met o.a. de thema's 'Zingend om het altaar'; 'Lichtzoekers'; 'Regenboog' en 'Verrijzenis'

https://www.leonieuwenhuize.nl/

 

 

Verrijzeniskerk: Andrea van Lummel

 

Andrea van Lummel: "Ik ben gefascineerd door levens met een verhaal. Dat is de reden waarom ik het liefst portretten schilder. Fijn schilderen met olieverf is mijn hobby, maar daarnaast teken ik ook graag. Elk gezicht toont iets van leven…"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zuiderhof: Bertine Ketelaar

 

Bertine Ketelaar woont in Vriezenveen. Haar werk is het beste te beschrijven als abstract met figuratieve kanten. Krachtig en kleurrijk -soms wat ruw- maar altijd met een diepgang en in gelaagdheid opgezet. Die gelaagdheid kent ook een spirituele diepgang. De kunstenares heeft namelijk God als scheppende inspiratiebron en laat zich daarin leiden.

Bertine zegt:„Ik weet vooraf niet wat ik ga schilderen. Ik laat het los en laat mij gebruiken. Het is heel bijzonder en vaak ontroerend te zien wat er dan ontstaat”.
Bertine is dankbaar dat God het gebruikt om mensen te raken, te bemoedigen of te troosten. 
Bertine Ketelaar schildert met acrylverf op linnen. Het liefst op wat grotere doeken om ruimte voor het verhaal te hebben. „Ik gebruik daarbij veel het paletmes, maar ook sponzen, mijn handen, tubes, zand, glas en af en toe ook nog een kwast. Eigenlijk alles wat bruikbaar en voor handen is. Puur op het gevoel en hoe dat gevoel gebruikt wordt. Soms is het een kwestie van aanbrengen, afschrapen, opnieuw aanbrengen. Er is altijd meer te zien dan in eerste instantie zichtbaar is. Zo blijven de schilderijen spannend en geven ze steeds meer prijs van de diepere betekenis. Schilderijen met MeerWaarde noem ik dat.”

https://www.bertineketelaar.nl/

 


Voor nadere informatie, reacties op de werken of wanneer u zelf wilt exposeren kunt u contact opnemen met de kunstcommissie via kunstcommissie@cgkzwolle.nl