Home > Nieuws
Identiteitsprijs 2009 voor "niet te scheiden"

Identiteitsprijs 2009 voor "niet te scheiden"

vrijdag 11 september 2009 20:22
“Ex-ouders bestaan niet voor kinderen van gescheiden ouders” Niet te Scheiden, een project van de Christelijke Gereformeerde Kerk Zwolle, heeft op vrijdag 11 september de Identiteitsprijs 2009 gewonnen. Het winnende project is bedoeld om met kinderen van gescheiden ouders, in ‘Doe&Praatgroepen’

in gesprek te gaan. Samen met initiatiefneemster Assalina Hamming nam Elly Volkerink, kerkelijk werker bij de CGK, de prijs in ontvangst tijdens de officiële opening van het studiejaar van de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle. De Gereformeerde Hogeschool reikt ieder jaar een Identiteitsprijs uit. De ingezonden projecten moeten op een bijzondere wijze het christelijk geluid in onderwijs, zorg, welzijn en theologie versterken. Tot 1 juli 2009 kon men een project indienen. Een externe jury beoordeelde de inzendingen op identiteit, innovativiteit en praktische werkbaarheid. De Identiteitsprijs, bestaande uit een bokaal en 500 euro, werd uitgereikt door jurylid Nel Roos-Schipper, in het dagelijks leven opleidingscoördinator in ziekenhuis Sint Jansdal in Harderwijk. 

 

Niet te Scheiden

Het project Niet te Scheiden is gericht op kinderen en tieners waarvan de ouders zijn gescheiden. Uit een gemeentebreed onderzoek, door Assalina Hamming bleek dat de kerk meer kan betekenen voor kinderen en jongeren in gebroken gezinnen. Echtscheiding heeft veel impact op het leven van kinderen die daarbij betrokken zijn. Bovendien stijgt het aantal echtscheidingen in Nederland – helaas ook binnen christelijke gezinnen. De jury sprak haar waardering uit over de manier waarop in de Doe&Praatgoep met kinderen van gescheiden ouders in gesprek wordt gegaan. “Binnen een veilige omgeving met zes bijeenkomsten en vanuit het ijzersterke standpunt dat ex-ouders niet bestaan, vinden kinderen herkenning en erkenning voor hun problemen. En daar blijft het niet bij. Ze worden bovendien vanuit de liefde van de Here Jezus in hun eigen identiteitsvorming ondersteund en bemoedigd. Alles waar je blij van wordt en alles waar je erg om moet huilen mag je bij God neerleggen. Wat is het belangrijk dat juist deze kinderen dat weten!”, aldus jurylid Nel Roos tijdens de uitreiking.

 

Lovende woorden

De jury sprak ook lovende woorden over twee van de andere 15 inzendingen: House of Hope en Kijk Zie Ontdek. House of Hope is een sociaal project voor ondersteuning en ontmoeting in drie wijken in Rotterdam. “Wij bewonderen jullie praktische uitvoering van naastenliefde onder mensen met vaak complexe problemen”, zo schrijft de jury. ‘Kijk Zie Ontdek’ is een inzending van Dit Koningskind, een vereniging die mensen met een beperking ondersteuning biedt. Vooral de gerichte aanpak naar kerkelijke gemeentes en scholen sprak de jury erg aan. “Het concept is doordacht en professioneel van opzet. Een absolute aanrader voor kerken en scholen!”, aldus de jury.

 

Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met:

 

  • Arnoud Gort, woordvoerder van de Gereformeerde Hogeschool: 038-4255542 | 06-10868285 | acgort@gh-gpc.nl
  • Elly Volkerink-de Vries, kerkelijk werker bij de Christelijke Gereformeerde Kerk Zwolle: 038-4217865 | ellyvolkerink@cgkzwolle.nl of doe-en-praat@cgkzwolle.nl 
  • Nel Roos-Schipper, lid van de externe jury voor de Identiteitsprijs 2009: 0341-463586 | cm.roos@stjansdal.nl