Home > Nieuws
Warmetruienzondag

Warmetruienzondag

zaterdag 12 januari

In februari draaien we in de kerk de verwarming één graad omlaag. Dat doen we op zondag 3 februari in de ochtenddiensten in de Zuiderhof en op zondag 10 februari in de ochtenddienst in de Noorderkerk. Op zondag 17 februari trekken we ook warme truien aan in de ochtenddiensten in de Verrijzeniskerk.  We noemen dit een "warmetruienzondag" en vragen u en jou dan ook om een lekkere warme trui mee te nemen om aan te doen.
 

Waarom warmetruienzondag?
Deze zondag is een initiatief van Micha Nederland en sluit aan bij de warmetruiendag die elk jaar gehouden wordt op veel locaties in Nederland. Warmetruiendag is de meest succesvolle energiebesparingsactie van het land - en een erg makkelijke, omdat je een trui zó uit de kast trekt. Voor elke graad die de verwarming omlaag gaat, bespaar je 6 procent energie en 6 procent uitstoot. De warme trui is het optimistische symbool voor alles wat mensen zélf kunnen doen om verdere klimaatverandering tegen te gaan en om goed te zorgen voor Gods aarde. Samen energie besparen geeft energie!

Waarom maar één graad en niet meer?
Het gaat ons om een ludieke actie. We willen graag dat de dienst uitnodigend blijft en kiezen daarom voor één graad. Misschien dat sommigen het niet eens zullen merken, maar voor anderen kan één graad al veel verschil betekenen omdat zij nu de kerkzaal al aan de koude kant vinden. In de Noorderkerk en Zuiderhof heeft de verlaging daarnaast invloed op de zuiverheid van de orgels, aangezien deze zijn gestemd bij gebruikstemperatuur. Daar houden we dus rekening mee. Toch levert elke graad een mooie besparing op en natuurlijk draait het ons vooral om bewustwording. Uit onderzoek van Warmetruiendag blijkt dat na hun actiedag één op de vijf deelnemers bewuster omgaat met energie. Dus als we thuis vervolgens de verwarming structureel ook één graad lager zetten, wat een impact hebben we dan!

Hoe kunnen we zorgen voor gasten in deze diensten?
We willen iedereen vragen om deze data in de agenda te zetten en als het kan een extra dekentje mee te nemen voor uw buurman/buurvrouw mocht deze het vergeten zijn. Ook zal de werkgroep GroenRecht extra dekentjes regelen zodat deze aan gasten kunnen worden uitgereikt.

Zet u en zet jij het meteen in de agenda?
Warmetruienzondag, trui aan en dekentje mee! 3 feb Zuiderhof, 10 feb Noorderkerk en 17 feb Verrijzeniskerk. Tot dan!