Home > Nieuws
Kerstcollecte

Kerstcollecte

dinsdag 16 december 2008 15:05
De kerstcollecte is dit jaar bestemd voor hulp in Congo (via de stichting Oogappel) en voor voedselpakketten in Moldavië (via Corinne Anbeek). Natuurlijk hoeft u niet alleen tijdens de kerst hieraan te geven, dat kan op ieder moment! Rekeningnummer van de Diaconie is: 3873 98 716 t.n.v. Diaconie CGK Zwolle o.v.v. Kerstcollecte Congo/Moldavië.

Voedselpakketten voor Moldavië
December, een maand van gezelligheid en veel familiefeesten. In Nederland zie je meer en meer lichtjes buiten, de winkels zijn mooi versierd en overal is er Kerstmuziek te horen. In Moldavië is de Kerststemming nog ver te zoeken. De donkere dagen van deze tijd van het jaar maken het land triest en uitzichtloos. Wat Kerstdecoratie zou het leven in Moldavië opvrolijken en wat gezelligheid brengen. Natuurlijk gaat het met Kerst niet om het lekkere eten en de gezelligheid. Het is de komst van Christus die het echte Licht aan ons brengt. De hoop die Jezus ons heeft gebracht willen we graag delen met de mensen in Moldavië. Door hen een voedselpakket te geven voor de donkere wintermaanden, hopen we de liefde van Christus over te brengen en Zijn Licht in hun levens te laten stralen. Iedereen alvast bedankt voor zijn of haar bijdrage!

Oogappel wordt hard getroffen door de oorlog en de voedselcrisis.
Stichting Oogappel werkt in Oost-Congo samen met de locale organisatie Asora. Maandelijks maakt Oogappel $ 900,00 over aan Asora om onze oogappels (17 kinderen en 12 volwassen) van basisbehoeften te kunnen voorzien. De laatste maanden is dat echter te weinig.
Asora wordt geleid door Pascal Murangaza. Maandelijks ontvangt Oogappel van hem per e-mail financiële overzichten waarin hij aangeeft wat hij daarvoor gekocht heeft. In augustus heeft het bestuur van Oogappel aan de hand van deze overzichten doorgerekend of Pascal met onze maandelijkse bijdrage kon rondkomen. In antwoord daarop schreef hij ons het volgende: "De mensen in Afrika (lees Congo) eten om hun maag te vullen."
Dit komt neer op hooguit één maaltijd per dag.

Het is voor Pascal steeds moeilijker geworden om rond te komen van de $ 900,00 per maand. Dit bedrag is onvoldoende om alle kosten te dekken. Per dag heeft Pascal minder dan $1,= per persoon om aan eten te besteden, omdat de vaste lasten van water en elektriciteit ook doorgaan en van onze maandelijkse bijdrage moet worden betaald. Echter, door de sterk gestegen voedselprijzen heeft Pascal eigenlijk al het geld nodig om de basislevensmiddelen te kopen.

Om een beeld te vormen wat het betekent om met weinig geld rond te komen laten wij u een paar situaties zien waar Pascal mee wordt geconfronteerd. Pascal moet keuzes maken en geeft daarbij de voorrang aan boontjes, rijst en meel. Die eten ze zelfs zonder olie en zout. In het Westen zouden we daaraan niet moeten denken om zoutloos te eten. Voor Pascal is het een bittere noodzaak. Een ander voorbeeld is het kopen van suiker. Suiker koopt Pascal alleen voor de thee als de kinderen naar school gaan en vooral als het regent en het belangrijk is om voldoende energie binnen te krijgen. In de schoolvakanties worden echter alleen de basislevensmiddelen gegeten.
Door de oorlog in Noord-Kivu wordt Pascal nu ook geconfronteerd met de gevolgen van de oorlog. Pascal schreef ons eind november dat door de oorlog de voedselprijzen stijgen en het gevaar van honger op de loer ligt. Daarbij is de angst onder de bevolking groot dat de oorlog overslaat naar Zuid-Kivu. De afstand van Noord-Kivu naar Bukavu, waar Pascal ons project leidt, is nog geen 60 kilometer en binnen een dag te bereiken. Dezelfde rebellenleider Nkunda, die afgelopen maanden met zijn rebellenleger in Noord-Kivu dood en verderf heeft gezaaid, trok in 2004 ook al eens met zijn mannen door naar Bukavu.

Onze oogappels hebben uw steun hard nodig. Met de kerstcollecte kan de stichting Oogappel de maandelijkse bijdrage verhogen naar $ 1.100,= per maand en ervoor zorgen dat onze mensen geen honger hoeven te lijden. Stichting Oogappel is een organisatie die werkt met vrijwilligers. Uw bijdrage gaat in zijn geheel naar onze oogappels in Bukavu.